Školska knjižnica

 

U prozračnom prostoru od 180 m2, dobro multimedijski opremljena, školska knjižnica djeluje kao središnjica odgojno-obrazovnih sadržaja, javnih i kulturnih zbivanja, te svekolikih stvaralačkih mogućnosti. Odgovarajući prostor preduvjet je dobroga rada knjižnice i upravo zbog toga prostor naše knjižnice u potpunosti zadovoljava postojeće knjižnične kriterije.

U svom knjižnom fondu broji preko 10 000 knjiga, više od 700 brojeva periodike, od čega dvadesetak tekućih naslova novina i časopisa. Naša knjižnica je specifična po velikom broju korisnika. Uz približno tisuću učenika, knjižnicu koriste i studenti Veleučilišta, mahom naši bivši učenici, odrasli na prekvalifikacijama, vanjski suradnici, pa i sugrađani zbog dobre opskrbljenosti stručnom literaturom. Njegujemo otvoren pristup knjižničnom fondu te besplatne korisničke usluge u pristupu fizičkim i virtualnim uslugama. Time korisnici naše knjižnice imaju najbolji mogući pristup obrazovnom i lektirnom sadržaju, informacijama i idejama u bilo kojem mediju i formatu. Transparentnost i otvorenost školske knjižnice u skladu je s prepoznatljivošću naše škole kao nositelja otvorenog duha slavonske i hrvatske tradicije.

Školska knjižnica je dio integrirane digitalne baze svih knjižnica Hrvatske putem informatičkog programa za knjižničarstvo Metel Win. Program omogućava kompleksan kooperativni i otvoreni sustav stvaranja, objavljivanja, pretraživanja i korištenja svih vrsta digitalizirane i multimedijalne građe.

Na taj način našim učenicima, ali i učenicima i korisnicima drugih škola, omogućena je transparentnost podataka o knjižničnoj građi naše knjižnice kao i dobivanje potpune informacije prije samog posjeta knjižnici.

Ono što nas čini posebnim, u odnosu na druge škole, je pozamašna zbirka suvremene znanstvene literature na engleskom jeziku popraćena elektroničkom građom. Dobro smo opremljeni stručnom literaturom iz bilinogojstva, hortikulture, veterine, kemije, geodezije i prehrane. Posebno mjesto na knjižnim policama, kao i u našim srcima, zauzima slavonska zavičajna zbirka.

Školska knjižnica datira od 1984. godine i svakim danom živi, raste i razvija se uz generacije naših učenika.

Knjižničarka: Zita Opačak, mag. ing. mech, mag. bibl.

Radno vrijeme

ponedjeljak:   09:00 - 19:00
utorak:            09:00 - 19:00
srijeda:            09:00 - 15:00
četvrtak:         09:00 - 19:00
petak:              09:00 - 15:00

Kontakt

035 255-697
knjiznicar@ssmar.hr
Knjižničarke: Zita Opačak, Zdenka Krznarić