Završen školski projekt Čuvari tradicije

Priveli smo kraju školski projekt Čuvari tradicije, koji je osim vlastitim, financiran i sredstvima iz INA-inog natječaja Zeleni pojas 2020. U projektu nam je podršku uz učenike, roditelje i kolege dala i šira javnost. Ovo je projekt u kojem smo sadnjom starih voćnih vrsta željeli doprinijeti očuvanju starih sorti, povećati biološku raznolikost na školskim površinama, ali i naglasiti koliko smo već bogati postojećim biljnim vrstama od kojih nas neke prate još od osnutka škole.

U krčenju starog i podizanju novog voćnog nasada sudjelovali su učenici agrotehničari, fitofarmaceuti, agroturisti, mehaničari, cvjećari i gospodarstvenici, uz malu pomoć geodeta i šumara. Ovo je projekt zajedništva i suradnje jer je okupio tim nastavnika koji su nesebično uložili trud i vrijeme kako bismo došli do ovih rezultata. Postavili smo kartu s legendom ispred voćnjaka pomoću koje se lako mogu saznati pojedinosti o nekoj sorti pomoću QR koda koji vodi do stranice Voćnjak starih sorti.

Popisali smo sve dendrološke vrste u školskom vrtu i parku te svakoj dodijelili pločicu s imenom vrste i QR kodom. Učenici, nastavnici i posjetitelji moći će u šetnji interaktivnom poučnom stazom, mobitelom kao čitačem QR koda, pretraživati stranice i dobiti osnovne informacije o biljnoj vrsti na licu mjesta. Proslavu uspješnog završetka projekta uz obilazak interaktivne poučne staze, novog voćnjaka i simbolično postavljenje pločica s natpisima vrsta, organizirat ćemo na početku nove školske godine. 


#ina #ssmar
#cuvaritradicije
#vocnjakstarihsorti
#volimpoljoprivredu