Školski projekt "Čuvari tradicije"

                        

S ciljem širenja svijesti o važnosti održivog razvoja INA je u rujnu objavila natječaj za program Zeleni pojas u sklopu kojega je odabran i naš školski projekt „Čuvari tradicije“.

Naš je projekt jedan od 10 odabranih projekata između 285 pristiglih na natječaj, koji će biti sufinanciran s 20.000,00 kuna. Nakon napetog doigravanja putem društvene mreže Facebook u kojemu je osim učenika, nastavnika i roditelja sudjelovala i šira zajednica, naš je projekt osvojio najviše glasova. Brojne poruke podrške sa svih strana motiviraju nas da nastavimo rad na promicanju održivog razvoja sadnjom starih voćnih sorti u školskom vrtu te  omogućimo javnosti šetnju interaktivnom poučnom stazom.

Projekt "Čuvari tradicije" osmišljen je kako bi promovirao važnost očuvanja starih sorti i brigu o bioraznolikosti biljnog svijeta. U našoj školi obrazuje se nekoliko profila poljoprivrednih zanimanja te šumarski tehničar, a praktične vještine učenici stječu u praktikumima. Školski vrt mjesto je njegovanja kulture rada i širenja znanja o biljnom svijetu. Osim cvjećarskog, ekološko-povrtlarskog, šumarskog, dendrološkog i vinogradarskog praktikuma, tu je i dotrajali voćnjak koji ćemo obnoviti i posaditi stare sorte voćaka. Stare sorte voćaka, osim što će obogatiti naš školski vrt novim svojtama, omogućit će svima nama da učimo o važnosti očuvanja tradicijskih voćnih vrsta zbog njihove otpornosti na bolesti i štetnike te kvalitativnih svojstava. Također, za razliku od starog voćnjaka, novi voćnjak starih sorti uzgajali bismo na ekološki način te tako doprinijeli širenju svijesti o važnosti ljudskog zdravlja i očuvanju okoliša. Kako bismo povezali cijeli vrt u jednu edukativnu cjelinu namjeravamo napraviti interaktivnu poučnu stazu, u kojoj bismo svako drvo (dendrološke i voćne vrste) i grmove označili drvenim pločicama na kojima bi bila imena vrsta i QR kod s podatcima o značaju svake od tih biljnih vrsta. Tako bi učenici, nastavnici i posjetitelji dok šetaju školskim vrtom, mogli otkrivati zanimljive informacije o bogatom biljnom svijetu našega školskoga vrta.

asdadasda

Slika 1. Školski vrt iz zraka

Slika 2. Priprema tla za sadnju voćnjaka 25.11.2020.

Slika 3. Podrška zajednice širila se lokalnim medijima tijekom INA-inog nagradnog natječaja