Portugal - Zemlja kruha, vina i sreće

      

Portugal - Zemlja kruha, vina i sreće

Nakon zadnje mobilnosti koja se odvijala u veljači i ožujku ove godine u našoj školi i gradu, predviđena je sljedeća mobilnost u sklopu projekta Erasmus plus pod pokroviteljstvom agencije za mobilnost EU projekata, u Portugalu.

Učenici i nastavnici Srednje škole Matije Antuna Reljkovića su u sklopu Erasmus +projekta „Cultural Empathy“ boravili tjedan dana u portugalskom gradiću Alijo, koji je smješten 130 km sjeveroistočno od Porta u vinogradarskoj regiji doline rijeke Douro.

Učenici prvih, drugih i trećih razreda koji su putovali u Portugal su: Filip Stojanac, Tia Hodžić, Ecia Bat, Marijana Opačak, Robert Vukovarac, Tanja Lucić i Lara Bakunić .

Nastavnice: Jasna Vujčić, Zdenka Krznarić i Ravnateljica Marija Tomić

Od 6.6.2022.god.do 10.6.2022.god. odvijale su se aktivnosti zacrtane unutar projekta. Brojni plesni i pjevački nastupi svih sudionika projekta iz Portugala, Hrvatske, Italije, Poljske i Turske donijeli su duh kulture drugih naroda te zaedničkim snagama stvorili neraskidivu mješavinu poštivanja i razumijevanja običaja i kulture nacija u malom životopisnom gradiću Alijo. 

Kroz brojne posjete vinarijama,muzejima, kulturnim i povijesnim spomenicima, plovidbom rijekom Douro brodom i kajakom, ispunjen je cilj projekta jer je  empatija prema drugim kulturama najbolji put prema miru i skladu u današnjoj svakidašnjici.   

 

Voditeljica projekta Erasmus+ Cultural Empathy u školi: Zdenka Krznarić