Erasmus+ domaćinstvo u sklopu projekta „Cultural Empathy“

Erasmus+ domaćinstvo u sklopu projekta „Cultural Empathy“

Nakon prve mobilnosti tijekom listopada u Turskoj u gradovima Karabuku i Safranbolu, mobilnost Erasmus + projekta Cultural Empathy se  preselila u naš grad i našu školu. Od 28. veljače 2022. do 4. ožujka 2022. naša škola je bila domaćin druge mobilnosti svih sudionika Erasmus + projekta „Cultural Empathy“. Jedan od glavnih obrazovnih ciljeva Europske unije je podići svijest pojedinca o zajedničkoj kulturnoj baštini. Na nama učiteljima i našim školama je odigrati glavnu ulogu u prijenosu kulturne baštine novim, modernim generacijama, kako bi jednog dana naši učenici bili ljudi s empatijom prema svojem i tuđem kulturnom nasljeđu. Projekt se odvija pod pokroviteljstvom Agencije za mobilnost i programe Europske Unije. Projekt pod nazivom „ Cultural Empathy“ ili „Uspostavljanje empatije prema različitim kulturama“, spojio je pet različitih škola iz različitih država Europe i jednu iz Azije. Zemlja koordinator je Poljska, partneri na projektu su: Portugal, Italija, Turska i Hrvatska. Ukupan broj sudionika, nastavnika i učenika  iz država partnera je bio 39 . 

Učenici koji su sudjelovali u pripremi programa i drugih aktivnosti iz naše škole su:Lara Bakunić, Iva Jurilj, Mario Lovaković, Gabriel Županić, Tia Hodžić, Marijana Opačak, Filip Stojanac, Nika Jurilj, Rahela Bazo, Rober Vukovarac, Tanja Lucić, Ecia Bat, Marta Pažin, Nikola Zeleni. Nastavnici koji su sudjelovali u druženju iz naše škole su: Zdenaka Krznarić, Jasna Vujčić, Marija Šimić, Svjetlana Kelemović, Tomislav Ferić i uz veliku podršku cijelom događaju, ravnateljica Marija Tomić.

Prvog  dana aktivnosti, 28.2.2022. u ponedjeljak  sudionici projekta su se upoznavali s našom školom, školskom ekonomijom i vrtom, izrađivali su svoj slavonski suvenir u sklopu umjetničke radionice i  kroz zanimljivu šetnju gradom upoznali su se s našom poviješću i znamenitostima Slavonskog Broda. U utorak, 1.3.2022. smo obišli grad Zagreb i uživali u ljepotama velegrada. Treći dan je bio predviđen za glavni zadatak našeg projekta. U srijedu 2.3.2022. su  svi sudionici projekta predstavili svoje umjetničke vještine u pjevanju i plesu. Bio je to izniman dan, pun radosti, glazbe, plesa i  smjeha. Bilo nam je svima zanimljivo gledati i slušati  interpretacije naših hrvatskih narodnih pjesama i plesova u izvedbu učenika i nastavnika iz gostujućih država. Četvrtog dana, u četvrtak, 3.3.2022. smo išli na izlet u park prirode Kopački rit, posjetili smo ergelu u Đakovu i Đakovačku katedralu. Zadnji dan, petak, 4.3.2022. je bio dan za kulturni štand. Svatko je od sudionika projekta sa sobom ponio djelić svoje kulturne raznolikosti i povijesti koju su na štandu predstavili svi učenici i nastavnici. Bilo je tu domaće  hrane i brojnih predmeta koji su dio kulturne baštine zavičaja gostujućih učenika i nastavnika.

 

                                                                                        Voditeljica projekta u Hrvatskoj: Zdenka Krznarić